Det har blitt satt igang en debatt der det diskuteres høylytt om muslimske kvinner skal få bruke hijab som en del av politiuniformen i Norge. Debatten dreide seg egenlig om 10 politikvinner, og om de en gang i fremtiden skulle kunne gå med hijab, men debatten fikk en ny og drastisk rettning når Arbeiderparties Karita Bekkemellem sammenligner hijab og kjønnslemlestelse.
Debatten er vanskelig, og har flere sider av saken og flere etiske dilemmaer. Det er krav på at politiet skal være nøytrale. Får de muslimske kvinnene lov til å bruke hijab som en del av politiuniformen, bryter de det kravet. Kristne og jøder har heller ikke lov til å bære religiøse symboler med politiuniformen, blir det ikke da urettferdig om muslimer skal få bære hijab?
Jeg tror at det har mye med vane å gjøre, vi er vandt med at en politi har politiuniform, og at det er bare "en måte" som er rett for hvordan en politi skal se ut. Derfor kan forandringer som å gjør det lovlig å bære religiøse symboler,gjøre at noen lett kan bli provosert, det kan vekker uønsket oppmerksomhet, virke fordømmende, eller det kan hindre folk i å oppsøke hjelp. På samme tid tror jeg at hvis dette blir innført, blir vi etter hvert vandt med dette, og det er ikke lenger et problem. "Gamle vaner er vonde å vende". Kanskje Norge burde gi hijaben en sjangse? kanskje alt som trengst er litt tilvennings tid? Kanskje det er en menneskerett at muslimske kvinner skal får lov å bruke hijab til politiuniformen?
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar