torsdag 16. oktober 2008

Mafiya



Mafiya er en thriller som er skrevet av Stein Morten Lier, og er gitt ut i 2005 av Gyldendal Norske Forlag. Jeg har nå lest ca 30 sider, det hele skjer i Russland og foreløpig i Leningrad i år 1989. Det har allerede blitt introdusert flere mennesker, blandt annet hovedpersonen Kjetil som er en norsk foretningsmann, og Katharina som er har mistet broren sin. han ble drept av Felix Zimin, som jobbet i organisasjonen KGB(hemmelig statspoliti). Det er også hint om kommende kjærlighet i boka, mellom Kjetil og Katharina.



Felix Zimin har allerede drept 1 person, Zhukov. Dette gjør han ved å forgifte han, noe som KGB har lange tradisjoner med å gjøre med politiske motstandere. Grunnen til dette mordet er fordi Zimin vil bli med på en utenlandsoperasjon, men Zhukov var ledern for Femte direktoratet i Leningrad, og han fulgte alltid regelmentet. Siden det var helt klart i strid med reglene at Zimin kunne delta, sikret han seg denne muligheten ved å forgifte og morde Zhurkov på kontoret hans.




torsdag 2. oktober 2008

Ingen angrerett



En grei huskeregel er at man ikke legger ut noe på nettet som man ikke kunne vist frem på torget i hjembyen sin, ifølge rådgiver i Medietilsynet Barbro Hardersen.



Dette er en bra huskeregel. Når du legge ut bilder på nett, kan det lett føles usynlig siden nettet lett kan virke uoversiktelig. Likevel kan hvem som helst finne bildene. Derfor er det smart å tenke over hva du legger ut av informasjon av deg selv, og andre på nettet. Er et bilde først komt ut på nette, går det ikke an å angre, det vil alltid være der.

Det skjer stadig vekk at politiet får inn anmeldelser om bilder og klipp som er komt ut på nettet, som absolutt ikke burde være der. Ofte er det anmeldelser om klipp og bilder av lettkledde, yngre personer. De som har vokst opp med nettet, har ofte ikke det samme synet på det som de som er eldre. De er mer skeptisk på å legge ut informasjon om seg selv enn de yngre.


Hvis likevel uhellet er ute:

1: Snakk med personen som har publisert bilde, og be vedkommende å fjerne bilde.

2: Hvis personen nekter å fjerne bilde, kan du snakke med internettleverandøren. de kan vanligvis hjelpe deg.

3: Hvis ikke: kontakt politiet og eventuelt anmeld forholdet.