onsdag 4. mars 2009

Hijab

Norge er et fritt land der alle har rett til å tro på hva de vil. I landet vårt finner vi blandt annet kristne, jøder og muslimer. Alle disse tre har noe til felles: de har religiøse symbol. Kriste mennesker kan en ofte se med smykker formet som kors, jøder har stjernen og muslimene har hijab. Den sistnevnte har i det siste fått mye omtale. Wikipedia skriver at i islamsk lovfortolkning og vestlig islamforskning blir hijab brukt i ulike sammenhenger knyttet til dygd, moral, og ikke minst i forholdet mellom kvinner og menn i forhold til det med påkledning. I det daglige brukes hijab som et skaut av muslimske kvinner. Hijabens rolle er først å fremst å skjule kvinnens hår for menns blikk, men krava til hijaben varierer fra land til land og fra lovfortolker til lovfortolker.

Det har blitt satt igang en debatt der det diskuteres høylytt om muslimske kvinner skal få bruke hijab som en del av politiuniformen i Norge. Debatten dreide seg egenlig om 10 politikvinner, og om de en gang i fremtiden skulle kunne gå med hijab, men debatten fikk en ny og drastisk rettning når Arbeiderparties Karita Bekkemellem sammenligner hijab og kjønnslemlestelse.

Debatten er vanskelig, og har flere sider av saken og flere etiske dilemmaer. Det er krav på at politiet skal være nøytrale. Får de muslimske kvinnene lov til å bruke hijab som en del av politiuniformen, bryter de det kravet. Kristne og jøder har heller ikke lov til å bære religiøse symboler med politiuniformen, blir det ikke da urettferdig om muslimer skal få bære hijab?

Jeg tror at det har mye med vane å gjøre, vi er vandt med at en politi har politiuniform, og at det er bare "en måte" som er rett for hvordan en politi skal se ut. Derfor kan forandringer som å gjør det lovlig å bære religiøse symboler,gjøre at noen lett kan bli provosert, det kan vekker uønsket oppmerksomhet, virke fordømmende, eller det kan hindre folk i å oppsøke hjelp. På samme tid tror jeg at hvis dette blir innført, blir vi etter hvert vandt med dette, og det er ikke lenger et problem. "Gamle vaner er vonde å vende". Kanskje Norge burde gi hijaben en sjangse? kanskje alt som trengst er litt tilvennings tid? Kanskje det er en menneskerett at muslimske kvinner skal får lov å bruke hijab til politiuniformen?

Ingen kommentarer: