torsdag 19. mars 2009

Analyse av tegneserie - Donald Duck1: Bakgrunn og historikk
Stripen heter "hook, line and succor" og er en engelsk utgave, men det står ingenting om verken forfatter, tegner, utgaver eller år. Donald Duck er skapt av Walt Disney. Virksomheten hans med navnet The Walt Disney Company produserer tegnefilmer, tegneserier og andre underholdningsprodukter som f.eks. Askepott, Bambi og Dumbo, Snevit og de syv dvergene

2: Sjanger
sjangeren til denne stripen er humor, dette er fordi at forfatter/tegner har formet stripen slik at den skal være humoristisk.

3:Handling
Tegneseriestripen handler om Donald og Langbein som er på fisketur. Langbein får napp og slenger fisken opp på bryggen de sitter på, men han er uheldig og presterer å slenge fisken i ansiktet på Donald. Donald blir da sint, men Langebein syntes at det var morsom. Dermed kaster Donald fisken hardt tilbake i ansiktet til Langbein, så hardt at Langbein blir kastet ut i vannet. Langbein kan ikke svømme, så han får panikk. Donald hjelper da Langbein ved å kaste et tau til langbein, og han ber ham om å knytte det rundt beinet sitt. Langbein roper "Okay! Its tied! Let'er go!". Da får Langbein en overraskelse, Donald har nemlig knyttet et anker i den andre enden av tauet, som han skyver ut i vannet i stede for å dra Langbein inn.

4:Dramaturgi:
Handlingen settes i gang ved at Langbeind får en fisk som han uheldig slenger på Donald. Konflikten oppstår når Donald blir sint på Langbein. Donald takler situasjonene ved å ta hevn. Vendepunktet er når Langbein faller ut i vannet, og det dramatiske høydepunktet er når Donald skal redde Langbein. Det kommer så en "Twist-plot" når Donald kaster et anket ut i vannet i stede for å hjelpe Langbein. Historien avrundes med av Donald går stolt og fornøyd bort.


5:Personskildring:
Protagonisten er Donald fordi det er han som blir angrepet og løser problemet, og som vinner kampen. Dette er veldig typisk for helte-rollen. Langbein er atagonisten fordi det er han som utløser krangelen, og det er han som taper kampen. Dette er typisk for motsander-rollen. Langbein har også en rolle som er typisk klønete, mens Donald har en hevngjerrig og sint rolle.

6:Tema:
Denne stripen er laget bare for underholdning. Temaet er hevn. Budskapet er at en ikke bør le av alt som man gjør mot andre, av og til hjelper det med en unnskyldning.

7:Visuelle virkemiddler:
Tegneren har brukt enkle, firkanta ruter som ikke ligger overhverandre. Rutene er avskilt og har hvite områder rundt og mellom de. Fargene som er brukt er naturlige, kalde og enkle. De fleste boblene er vanlige snakkebobler med vanlig stemme. I den første Ruta er formen på boblen uregelmessig, og har noter inni i sammen med en tekst. Dette viser at Donald synger. I rute to har er det brukt en effektlyd, der ordet "S-S-SPLAP!" blir brukt. Det blir en del av bildet. Dette viser at denne lyden kommer når Donald får fisken i hodet.

9:Samlet vurdering:
Tegneren har brukt en del av de visuelle virkemidlene, likevel er stripen veldig enkel, ren og lett forståelig. Handlingen er kort, morsom og enkel å forstå. Forholdet mellom tekst og bildespråk er enkel. I noen ruter er tegningen så klar at det ikke trengs tekst. I andre ruter er teksten med å fullfører tegningen. Det finnes mange andre tegneserier som en kan sammenligne med denne, f.eks: mange striper fra samme selskap, altså Walt Disney Company("mikke mus" og "ole, dole, doffen"). Vi har også tegneserier som "Nemi" og "Tommy og tigeren".

Ingen kommentarer: